Forex-Romania.ro

Limba Schimba limba in English Schimba limba in Română
Printeaza pagina Harta site

Analiza tehnica

Utilizarea indicatorilor pentru identificarea trendului

Probabil ca ati auzit deja expresia “ trendul este prietenul tau” – dar ce inseamna aceasta expresie?  Daca trendul  are dintr-o data o evolutie inversa iar ordinul de trailing stop se activeaza si va marcheaza o pierdere, este normal sa va intrebati: de unde sa stiu eu ca data viitoare trendul va fi mai prietenos?

Confirmarea trendului
Utilizarea indicatorilor tehnici in diferite combinatii va poate ajuta sa fiti mai siguri de mentinerea trendului. Perechile valutare tind sa evolueze in trenduri in concordanta cu factorii macroeconomici pe termen lung si in concordanta cu miscarea capitalurilor internationale pe termen scurt. Toate acestea fac mai dificila identificarea unui trend pretabil tranzactionarii.

Linii de trend
Din perspectiva unui trader, un trend este un raspuns predictibil al pretului la nivele de support sau rezistenta care se schimba in timp. Liniile de trend marcheaza aceste nivele, unde suporturile actioneaza ca nivele de minim iar rezistentele, ca nivele de maxim. Cand preturile sparg aceste nivele, semnaleaza un nou trend si o continuare a miscarii in directia acestuia.

Este usor sa desenati o linie de trend pe un grafic cu date istorice dar mult mai greu sa o desenati atunci cand trendul este in desfasurare. Totusi,  liniile de trend va ajuta sa identificati nivele de support si rezistenta si sunt primul pas in determinarea unui nou trend. 

Incepeti prin  a trasa linii de trend pe graficele pe perioade de timp mai largi (grafice pe zi sau pe saptamana) si apoi aprofundati pe graficele pe perioade de timp mai scurte (grafice pe ora sau 4 ore). Astfel veti constientiza care sunt nivelele de suport si rezistenta cele mai importante si nu pierdeti din vizor trendurile principale vanand trenduri minore pe termen scurt. 
 
Directional Movement Indicator (DMI)
Dezvoltat de  J. Welles Wilder, indicatorul DMI diminueaza incertitudinea in identificarea trendului si confirma analiza liniilor de trend.
Sistemul DMI are doua parti:

  • ADX (average directional movement index). ADX este folosit pentru a determina daca o piata urmeaza sau nu un trend (indiferent daca este ascendent sau descendent), o valoare de peste 25 indicand un trend de piata iar cu o valoare sub 20 indicand inexistenta unui trend. ADX este deasemenea o masura a puterii unui trend – un ADX ridicat, semnifica un trend puternic. Folosind ADX, investitorii pot determina daca exista un trend si astfel daca trebuie folosit un sistem de urmarire a trendului.
    ADX poate fi folosit pe urma ca un indicator timpuriu a sfarsitului/pauzei unui trend. Cand ADX incepe sa se miste in jos fata de nivelul sau cel mai inalt, trendul este fie obosit fie se incheie, semnaland ca este timpul sa parasiti pozitiile curente si sa asteptati un semnal proaspat generat de intersectiile DI+/ DI-.
  • Liniile DI+ si DI-. Liniile DI+ si DI- sunt folosite pentru generarea semnalelor de initiere de tranzactii. Un semnal de cumparare este generat cand linia DI+ intersecteaz de jos in sus  linia DI-; un semnal de vanzare este generat cand linia DI- intersecteaza de jos in sus linia DI+.Wilder recomanda “regula punctului de extrem” pentru confirmarea semnalelor.  Cautati punctul de extrem in directia intersectiei (punctul de maxim daca DI+ intersecteaza de jos in sus DI-: punctul de minim daca DI- intersecteaza de jos in sus DI+). Avem de-a face cu un semnal valid doar daca punctul de extrem a fost spart.

 


GRAFICUL 1: PROFITATI DE TREND

Daca sunteti un investitor agresiv si ati initiat o pozitie de cumparare in Punctul A si ati lichidat pozitia in Punctul C, veti fi multumit de rezultate. Aceast lucru poate fi realizat cu ajutorul catorva indicatori simpli.

Sa ne uitam la trendul recent pe termen lung (GRAFICUL 1) si sa legam analiza liniilor de trend cu sistemul DMI pentru a demonstra utilitatea acestor unelte cand sunt folosite impreuna. Un trader agresiv poate initia o tranzactie de cumparare cand linia de rezistenta (pe zi) este sparta in sus pe data de  12/11/03 (punctul A).

Un trader ce asteapta o confirmare mai poate astepta pana cand are loc  intersectia dintre DI+ si DI-, generand un un nou semnal de cumparare.  Un trader conservator poate astepta chiar si o confirmare a intersectiei DI+/-  prin asteptarea ca punctul de extrem (maxim) sa fie depasit, in conformitate cu regula punctului extrem a lui Wilder. Aceasta confirmare apare a doua zi (14/11/03). In timp ce piata incepe sa evolueze crescator, linia de suport a minimelor este testata de mai multe ori , insa rezista, subliniind validitatea ei pentru trendul in creare. Desi piata a evoluat crescator conform cu intersectia DI+/DI- si linia de suport a trendului, indicele ADX este inca sub 25 pana la 2/12/03 (punctul B), cand trendul este in cele din urma confirmat. In acest punct, un trader trebuie sa recunoasca ca se afla intr-o piata cu trend si atunci sistemele de urmarire a trendului pot fi folosite.

Acest lucru ne pune in postura de a introduce cateva instrumente suplimentare ce pot fi folosite pentru a maximiza profitul in interiorul trendului pietei. Noi deja am sugerat folosirea indicatorului ADX ca un indicator de anticipare a sfarsitului unui trend. Observati ca de la punctul B, cand ADX depaseste 25 puncte pentru prima data, indicand existenta unui trend in piata, ADX continua sa faca noi maxime pana 14/01/04 (punctul C) cand inchide mai jos semnaland un posibil sfarsit al trendului crescator si ca este timpul sa renuntati la pozitiile long.

Un al doilea instrument folosit pentru a identifica un punct de iesire si sfarsitul posibil a trendului este
indicatorul Parabolic SAR – Stop and Reverse. Indicatorul Parabolic SAR urmeaza directia pretului dar isi mareste rata de crestere de-a lungul timpului ca raspuns la trend. Rezultatul este ca indicatorul Parabolic SAR este in continua apropiere de pret, si doar o crestere accelerata si constanta a pretului (esenta trendului) va preveni ca pretul sa cada sub indicatorul Parabolic SAR, semnaland sfarsitul trendului. Graficul 2 prezinta indicatorul Parabolic SAR suprapus pe graficul anterior. Observati ca   Parabolic SAR ofera un semnal de iesire (punctul  D) la o zi dupa ce si indicatorul ADX a avut prima inchidere in scadere.

 

GRAFICUL 2: ADAUGATI CATIVA INDICATORI

Aici a fost folosit indicatorul Parabolic SAR. Semnalul de iesire din pozitii a fost dat la o zi dupa ce ADX a semnalat acelasi lucru.

Liniile elementare de trend ce au fost trasate pot de asemenea sa semnaleze sfarsitul trendului ascendent. Observati ca spre finalul trendului, pretul sare deasupra liniei superioare a canalului de trend, revine la nivelul de spargere pentru ca apoi sa realizeze noi maxime. Pretul scade apoi sub linia superioara a canalului de trend si atunci semnaleaza incetarea miscarii ascendente. De asemenea, poate fi trasata o alta linie suport, similara cu indicatorul Parabolic SAR si spargerea acestuia ar putea fi cel mai rapid semnal al incetarii miscarii ascendente.


Tranzactii pe termen scurt

Aceleasi instrumente subliniate mai sus pot fi folosite in luarea deciziilor pe termen scurt, chiar si pe pietele fara trend. In timp ce pietele pot sa nu evolueze pe termen lung in trenduri, pot avea loc mai multe miscari mai mici, pe termen scurt, care pot fi exploatate. (Trebuie luata in considerare urmatorul fapt: traderii trebuie sa fie atenti la tendinta pietei pe termen mediu si lung. Daca indicatorul ADX studiat pe termen scurt arata o piata aflata intr-un trend, investitorii trebuie sa fie circumspecti in a initia tranzactii impotriva trendului major , trenduri pe grafice-day)

 

GRAFICUL 3: TRANZACTIONAREA  INTRADAY

In acest grafic AUD/USD pe ora, primul semnal de  intrare, de deschidere de pozitii a fost in punctul A. Puteati sa fi tinut deschise pozitiile pana in punctul D, unde ar fi trebuit sa lichidati pozitiile. Urmatorul semnal de intrare in piata a fost in punctul AA (short), cu un semnal de iesire din pozitii short in punctul CC.

Haideti sa ne uitam la un scenariu pe termen scurt, folosind un grafic la ora al dolarului australian (GRAFICUL 3). Primul indiciu al unei oportunitati potentiale de tranzactionare  este intersectia liniilor DI+/DI- in punctul A. Aceasta este cauzata de saltul puternic al pretului in acea ora. Urmatoarea bara  sparge in sus si inchide deasupra liniei de trend – rezistenta, determinand DI+ sa intersecteze in sus DI-. Urmand regula punctelor extreme a lui Wilder, asteptam ca maximul anterior sa fie depasit, fapt ce se intampla in ora urmatoare in punctul B. In acest punct, avem mai multe semnale ce indica   initierea de pozitii long – spargerea liniei trendului, intersectia DI+/DI-, regula punctelor extreme e satisfacuta, spargerea in sus de catre pret a indicatorului Parabolic SAR. Cum piata isi continua trendul ascendent, indicatorul ADX creste de asemenea, realizand un maxim in punctul C si incepand sa scada din punctul D, dandu-ne un semnal de iesire din pozitii long. Linia de trend crescatoare si suportul reprezentat de indicatorul Parabolic SAR sunt sparte in jos cateva ore mai tarziu, formand scenariul pentru urmatoarea miscare potentiala.


Urmatorul semnal este observat in punctul AA, cand linia DI- intersecteaza in sus linia DI+, generand un semnal de vanzare. Acesta coincide cu momentul in care pretul cade sub minimul ultimei ore. Indicatorul ADX incepe sa creasca, indicand posibilitatea formarii unui trend iar cresterea peste nivelul de 25 in punctul B ne indica faptul ca un trend s-a format si ca ar trebui urmat indicatorul Parabolic SAR. Linia de trend si indicatorul Parabolic SAR sunt apoi sparte in sus de pret, indicatorul ADX stationeaza in punctul CC, indicand o iesire din tranzactie timpurie dar profitabila.

 

Autori: Brian Dolan & Kenneth Agostino

Home

De ce Swissquote? Deschide un cont live Contact

Invata

Bazele Forex Metale Spot Petrol Analiza tehnica Analiza fundamentala Glosar Linkuri

Tranzactioneaza

Introducere Spread-uri Metale Spot Ghid de tranzactionare

Platforme

MetaTrader 4

Suport

Alimentare cont Retragere fonduri FAQs

Forex Romania

B-dul Al Vlahuta 10, 500387

0040 368444147

info@forex-romania.ro

Harta site Cont de test gratuit Contact Limitarea raspunderii Avertizare asupra riscului Politica de confidentialitate